Brightlights

Filmindustrie, stop met witwassen

Persoonlijk vind ik films kijken geweldig, of dit nu in de bioscoop is met een grote bak popcorn of thuis op Netflix met warme sloffen aan. Een goede film houdt je van begin tot eind vast, zorgt ervoor dat je één kan worden met de hoofdpersonages zodat je zelf betrokken bent bij het verhaal. Jezelf herkennen in een film en hierdoor ervan kunnen leren is iets waarvoor bepaalde films zich geweldig goed voor ontlenen. Althans, voor sommige mensen…

Uit een studie van de University of Southern California, die telkens de top 100 films van het jaar 2007 tot 2015, onder de loep heeft genomen blijkt dat er teleurstellend weinig diversiteit is in de cast van deze 700 films. In 2014 waren slechts 19 van de 4610 rollen (exclusief figuranten) lesbisch, homo of transgender. Een schamele 0.4% dus. Uit dezelfde studie blijkt ook dat in 2014 71.3% van de cast van deze films blank was. 12.5 % was zwart, 5.3% Aziatisch en 4.9% was Zuid-Amerikaans.

Hierdoor voelen sommige mensen zich niet vertegenwoordigd door de filmindustrie. Juist als mensen jong zijn en opgroeien is het belangrijk dat er rolmodellen zijn waarmee ze zich kunnen identificeren. Naar helden kan altijd opgekeken kan worden als het even wat minder goed met je gaat, je onzeker wordt of niet meer in jezelf gelooft.

Naast het feit dat de filmindustrie voor het grootste deel uit blanke mensen bestaat, is er in sommige films ook sprake van whitewashing. Whitewashing houdt in dat blanke personen worden gecast voor rollen die vanuit een historisch oogpunt juist gespeeld moeten worden door gekleurde mensen. Zo zal in 2017 de film Ghost in the shell uitkomen. Deze film is gebaseerd op een populaire Japanse manga, maar in plaats van het casten van Aziatische afkomst, werd Scarlett Johansson als hoofdrolactrice gekozen. Dit zorgde al voor veel oproer door fans van de manga, en dit werd nog erger  toen bekend werd dat er zelfs digitale animatie gebruikt zou worden om de acteurs meer Aziatisch te laten lijken.

Dit whitewashing kan beledigend zijn naar bepaalde bevolkingsgroepen. Er wordt dan gekeken naar een film die gaat over iemand die is zoals zij zijn, door wie ze zich vertegenwoordigd kunnen voelen, en vervolgens wordt er een totaal andere acteur ingehuurd om de rol te spelen. Het kan dan net lijken alsof ze niet goed genoeg zijn of hun uiterlijk niet voldoet aan het schoonheidsideaal dat films voorschrijvenHet kijken van mooie films is een waar genoegen.

Zou het niet nog veel mooier zijn als meer mensen zich makkelijker kunnen herkennen en inleven in films? Meer diversiteit zou films voor iederéén leuker maken om naar te kijken. Mijn voorstel: laten we streven om in 2020 gemiddeld een gevarieerdere cast te hebben, het kost niemand iets en het maakt films veel toegankelijker voor een groter publiek.

Juliet

16, zit in 5gym. Literatuurfanaat, die van dichten en schrijven houdt. Filosofeert te veel over het leven in plaats van eindelijk eens aan huiswerk Latijn te beginnen. Denkt graag na over kaartcombinaties bij bridge, tekent veel en is gek op haar twee teckels.

Reageren