Brightlights

Trump in Nederland: de PVV en de rest

2 februari vond er in de Tweede Kamer een debat plaats over illegale migratie uit Libië. De Kamer had echter zijn hoofd bij iets anders; de naam Donald Trump is ruim honderd keer genoemd. Hoe kan het toch dat Europa zo in de ban is van Trump?

Inreisverbod

Niet lang na de overwinning van Trump ondernam hij maatregelen. Voor inwoners uit 7 islamitische landen was het niet meer mogelijk om de Verenigde Staten te betreden. Hoewel het verbod nu tijdelijk is opgeheven, zend het een duidelijke boodschap uit naar de buitenwereld; Trump zal meer handtekeningen zetten onder wetten, dan Justin Bieber op foto’s van zichzelf. Trump zal blijven proberen om mensen uit islamitische landen te verbannen of migratie op andere manieren te vermoeilijken. Maar als er in de tussentijd iets gebeurt, is de rechter die het verdrag ongeldig heeft verklaard er volgens Trump net zo verantwoordelijk voor als de terroristen.

De rest van de wereld kan niets anders doen dan toekijken en hopen dat Trump geen gekke dingen gaat doen, doodsbang voor de handtekening onder allerlei verdragen. We weten immers niet meer wat we kunnen verwachten. Maar hoever reikt zijn macht eigenlijk? Heeft hij daadwerkelijk invloed op de Nederlandse verkiezingen?

Trumps invloedssfeer

Eerst de economie: “Het is heel onzeker wat Trump gaat betekenen voor de economie”, zegt hoofdeconoom Maritza Cabezas van ABN Amro in een interview met de NOS. Maar dit heeft weinig invloed op Nederland want, zegt ze: “Nederland heeft een goede concurrentiepositie, dus dat betekent dat we makkelijker met andere landen dan de VS kunnen handelen.”

De politieke invloed van Trump is echter niet te missen. Als er positieve veranderingen plaatsvinden in Amerika, zal de PVV hoogstwaarschijnlijk gaan groeien in de peilingen. Als Trump daarentegen een grote blunder maakt, zal men minder blij zijn met Wilders al minister-president. Tot nu toe staat Wilders hoog in de peilingen, en als Trump zijn vinger naar andere partijen (of ‘de elite’) blijft wijzen, zal de PVV blijven groeien. Op het moment dat de PVV daadwerkelijk de grootste wordt, blijft het de vraag of ze kunnen regeren, aangezien weinig partijen geïnteresseerd lijken voor een coalitie met Wilders. Ook lijkt Nederland weinig vertrouwen te hebben in de Amerikaanse president; slechts 6% van de Nederlanders zegt dat ze op hem zouden hebben gestemd.

Politieke puinhoop

De reden waarom Wilders nog eens groot kan worden, is dezelfde reden waarom de Amerikaanse peilingen zo mislukten; in Amerika waren journalist en burger te beschaamd om hardop te zeggen dat ze op Trump zouden gaan stemmen, omdat ze bang waren om voor racist te worden uitgemaakt. In Nederland lijkt het stemmen van PVV minder in de taboesfeer te geraken. Steeds meer PVV’ers durven zich uit te spreken voor hun voorkeur en het lijkt alsof die partij stemmen verandert in een alledaagse zaak.

Het is een politieke puinhoop, en niet alleen in Amerika en Nederland, maar ook in andere Europese landen worden rechts-populistische partijen steeds groter. De rechtse kiezer moet echter goed nadenken over z’n stem. Is het een crisisstem of een stem met toekomstpotentie? We moeten namelijk niet vergeten dat juist in deze tijd orde, stabiliteit en samenwerking tussen westerse landen het beste verdedigingsmiddel kan zijn tegen terroristische aanslagen en toekomstige conflicten.

Reageren