Brightlights

Wat moeten we met de monarchie?

We kennen ze allemaal en ze zijn vaak genoeg te zien op televisie: onze koning en koningin, met of zonder kinderen erbij. Door onze vorst wordt de troonrede voorgelezen, de koning wuift en knipt lintjes door en poseert zelfs op vakantie voor de camera. Onze monarchie bestaat al sinds 1806, en Nederland heeft ondertussen al een hele hoop Lodewijks en Willems gezien. Hoeveel komen er nog en nog belangrijker; waarom schaffen we de monarchie niet af?

Waarom hebben we een koning?

De monarchie in Nederland zoals we die nu kennen is ontstaan in de tijd van Napoleon, die zijn broer aanstelde als koning van Holland. Hoewel een koning vroeger echt de baas was over een land is het tegenwoordig de tweede kamer die de beslissingen neemt. De rol van de koning wordt meer en meer symbolisch en hoewel hij bijvoorbeeld wetten moet ondertekenenen en ministers beëdigt, heeft de koning in de praktijk niet echt de regerende macht. Verder vertegenwoordigt de koning Nederland tijdens staatsbezoeken en zorgt zo voor een betere relatie met andere landen.  Eigenlijk is de koning, en zeker de koninklijke familie, dus niets meer dan een wandelend visitekaartje.

De nadelen

Zo’n visitiekaartje voor je land is heel leuk en aardig, maar er is groeiende kritiek tegen de monarchie. Zo kost het koningshuis jaarlijks bakken met geld aan beveiliging, vervoer en bijvoorbeeld het onderhoud van het paleis. Daarnaast krijgen de koning en koningin een vergoeding voor het betalen van alle kosten als hofhouding en andere uitgaven die verband houden met het uitvoeren van het ambt, en ook nog salaris voor het werk dat ze doen, wat vrij besteed mag worden. In geval van de koning is dit meer dan 800.000 euro. Ter vergelijking: het gemiddelde inkomen van ”de gewone Nederlander” is ongeveer 37.000 euro. De koning verdient dus meer dan twintig keer zoveel, maar doet zeker niet twintig keer de hoeveelheid werk.

En dan zijn er nog de prinsesjes; Amalia zal vanaf haar achtiende verjaardag per jaar ongeveer 1.500.000 euro krijgen, waarvan ongeveer 260.000 overblijft als vrij te besteden bedrag. Menig achttienjarige verdient misschien een fractie van dit enorme bedrag door naast school een bijbaantje te hebben en moet hiervan vaak ook nog kamerhuur en eten van betalen. Natuurlijk, het is belangrijk dat de toekomstige koningin van Nederland leert financiëel onafhankelijk te zijn, en iemand die dag en nacht beveiliging nodig heeft kan moeilijk in een supermarkt gaan werken, maar 260.000 euro blijft toch heel veel, vooral aangezien dit allemaal belastinggeld is. Heel Nederland werkt dus voor het zakgeld van de prinses, behalve zijzelf.

Er zit echter ook een andere kant aan alle weelde: de koninklijke familie, in het speciaal de troonopvolgers, worden continu achtervolgd door pers, monarchie-haters en monarchie-aanbidders. Altijd is er beveiliging nodig, nooit kun je eens spontaan iets doen waar je zin in hebt. Iedereen heeft zijn mening over je en alles wat je doet wordt van kleins af aan onder de loep gehouden, Als lid van de koninklijke familie word je geboren, op deze manier kom je dus in een leven terecht waar je nooit voor gekozen hebt en tot je dood blijf je een vis in een -weliswaar mooi versierde- kom. Ik zou er zelf doodongelukkig van worden, geld of niet.

Moeten we de monarchie afschaffen?

Ook hier zijn de meningen over verdeeld. Want hoewel het koningshuis veel kost levert het ons ook wat op: de wandelende visitekaartjes van Nederland zijn populair in het buitenland, en dat is goed voor de handel en samenwerking tussen landen. De vraag is echter of dit ook op een andere, misschien goedkopere manier gedaan kan worden, bijvoorbeeld met een ”gewone” diplomaat of andersoortig iemand. Het voordeel daarvan is dat er een persoon gekozen kan worden op basis van eigenschappen, en niet omdat het toevallig het oudste kind van de vorige koning is. De beveiliging van deze persoon kost ook wel wat, maar een paleis met tweehonderdvijftig man aan hofhouding en een gouden koets is zeker niet meer nodig.

Een koning op bezoek is wel wat indrukwekkender, maar als een land wil handelen gebeurt dit echt wel, en als het dat niet wil  verandert een lijst indrukwekkende titels hier helemaal niets aan. Een goede deal misschien wel, en in dat geval is iemand die daar verstand van heeft effectiever dan een koning of koningin. Het afschaffen van de monarchie zou dus zeker geld besparen, maar het is niet zo simpel als het klinkt.

Er is waarschijnlijk nog heel wat voor nodig voordat zulke grote veranderingen daadwerkelijk doorgevoerd kunnen worden, en zelfs al wórd de monarchie afgeschaft, dan is de koninklijke familie nog lang niet vergeten. Ze gewoon op de stoep zetten staat gelijk aan een uitnodiging voor moordaanslagen, want zelfs na de afschaffing van de monarchie zullen er nog genoeg mensen zijn die de koning liever dood dan levend zien. Het ziet er dus naar uit dat de Oranjes nog een hele tijd in hun gouden vissenkom rond moeten zwemmen, of ze willen of niet.

Reageren